Maximale inkomensgrens voor huurtoeslag per 1 januari 2020 vervallen

De huurtoeslag werkt met voorschotten en gaat uit van een geschat inkomen. Indien aan het einde van het jaar bleek dat het inkomen hoger was dan de voor de huurtoeslag geldende inkomensgrens, dan moest alle ontvangen huurtoeslag terugbetaald worden. Dat gold al voor een overschrijding met € 1. Zo kon een financieel extraatje uit inkomen of uitkering leiden tot een financiële kater.

Dat kon natuurlijk grote financiële problemen met zich meebrengen. Bovendien, het voelde ook niet rechtvaardig. Iemand met een inkomen van € 1 onder die grens heeft wel recht op de volledige huurtoeslag. Dat valt niet uit te leggen. Den Haag heeft dat nu ook ingezien. Reden dat de regels nu versoepeld zijn. De gewijzigde regels rond de huurtoeslag zijn nu zodanig dat een extra inkomen hooguit in een (kleine) gedeeltelijke terugbetaling resulteert.

De wetswijziging kan inhouden dat mensen die voorheen geen recht hadden op huurtoeslag, dat nu met ingang van 2020 wel hebben. Bent u klant bij ons, dan kunnen wij berekenen wat uw recht is. Dat kan door een kopie van uw huurovereenkomst en de meest recente huurwijziging te mailen naar toeslagen@kwalitas.nl. Opsturen per post kan natuurlijk ook.

(geplaatst op donderdag 23 januari 2020)

Ontwerp: Mijnvormgever.nl